Stuffed red pepper – Part I pearl barley

When a pepper season begins I know that a summer slowly ends… Fortunetely peppers are a lovely opportunity for colorful, delicious meal so I’m not gonna think about ‘endings’ any longer. Right now I can barely think anything but how can I stuff my pepper. This is entirely my variation which was discovered yesterday. All I’m saying: my version IS one of best-filling I’ve ever had (previous ones were boring, simply stuffed with rice and meat, sprinkle with cheese…) IT’S both ingenious & healthy, WAS yummy and WILL be made very often. Great even for vegans. It also make you feel full for a very long time. Today – part 1. I will present my other options in a couple of days (meat one as well ; – ) Ingredients for 1 pepper.

• 1 big, spacious red pepper
• 60g uncooked pearl barley
• Big handful of chopped leek leaves
• 1-2 cloves of garlic / onion is optional – if you like
• 1/2 of courgette
• 1/3 of medium carrot
• 1/4 teaspoon of chilli leaves
• 1 tablespoon of basil pesto
• 1 tablespoon of sunflower oil
• Sea salt, pinch of ground pepper

Chop leek leaves and garlic, slice carrot and cut courgette. Fry in the pan (use oil- and put garlic first) for about 4-5 minutes, at the end pour a little bit of water to make it more gentle. Add chilli leaves. Wait till evaporate. Meanwhile parboil peral barley for 9-10 mins, using boiling water. Drain it, put in the pan, leave for about 1 min and turn the gas off. Mix everything with pesto, salt and a pinch of pepper. Stuff red pepper (cut the top and remove inside). Pour 3 tablespoons of water at the end. Put in the oven for about 50 mins, 200 C. You can sprinkle it with parmesan if you like ( and have : P – I didn’t, unfortunately). Enjoy!
papryka faszerowana pęczak 2 nadziewana papryka pęczak 1

Kiedy zaczyna się sezon papryki wiem, że lato chyli się ku końcowi… Na szczęście widok ślicznych, kolorowych papryk sprawia, że nie myślę o tym zbyt długo. Teraz w zasadzie z ledwością myślę o czymś innym poza tym, czym mogę faszerować paprykę. Dzisiejsza propozycja jest w całości moim pomysłem, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że nadzienie jest pomysłowe i zdrowe jednocześnie, papryka była przepyszna i na pewno wkrótce wrócę do tych smaków. Jest to wersja odżywcza i bardzo treściwa – nie byłam po takim daniu głodna przez długi czas. Dzisiaj część 1 – a kilka dni przedstawię kolejne propozycje ( w tym jedna z mięsem ; – )

• 1 spora papryka
• 60 g pęczaku
• Spora garść posiekanych liści pora
• 1-2 ząbki czosnku
• ½ cukinii
• 1/3 średniej marchewki
• ¼ łyżeczki płatków chili
• 1 łyżka zielonego Pesto
• 1 łyżka oleju
• Sól, pieprz do smaku

Siekamy czosnek i liście pora, kroimy w plastry marchewkę, podobnie cukinię. Należy je zeszklić na patelni, wrzucając najpierw czosnek, przez ok. 4-5 minut, na końcu dodając trochę wody, aby warzywa zmiękły. Dodajemy płatki chili. W międzyczasie podgotowujemy pęczak, używając wrzątku, przez ok. 9-10 minut. Wrzucamy odcedzony pęczak do warzyw i podsmażamy ok. 1 minutę. Wyłączamy gas, dodajemy Pesto, sól i pieprz. Wydrążamy paprykę, nadziewamy ją i wlewamy 3 stołowe łyżki wody do środka. Owijamy w papier do pieczenia, pieczemy ok. 50 minut w 200 C. Myślę, że idealnie pasowałby tutaj parmezan (którego ja niestety już nie mam). Smacznego!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s