Refreshing summer beetroot soup

I love the taste of summer beetroot soup, served chilled, with buttermilk in it. Very simple, very delicious, very healthy. You don’t need much for happiness these days. Just buy a bunch of fresh beetroots (WITH leaves, of course) and see yourself tucking into. Tastes marvellous with a hard-boiled egg – I just forgot to add one on the photos 🙂
Soup:
• Bunch of fresh beeroots with leaves (young ones prefferably)
• 2-3 cloves of garlic
• 1 small onion
• 5 slices of smoked bacon/panchetta/prosciutto (vegetarian version is simply without it)
• 250 ml of buttermilk
• 2-3 tablespoons of sour cream
• 1 tablespoon of sunflower oil
• Sea salt, freshly ground pepper
• Water, about 2 L
You can also use 500ml of chicken stock for nicer taste, insted that amount of water

Wash veggies very carefully. Slice beetroots and chop leaves & sticks finely. Put into the pot, with water/stock, and add good pinch of sea salt. Cook until soft. It’ll take about 40 mins. Meanwhile chop garlic and onion, put sunflower oil on the pan and fry for about 4-5 mins. Set aside. Do the same with bacon – slice and fry to get a lovely scent. Put everything into the boiling beetroots. Check from time to time if beetroots are cooked. When it’s cool, add buttermilk, sea salt and pepper to taste. I like put a little bit of a sour cream on the top of my soup. It’s a great refreshment for a hot weather. Enjoy!
Barszcz 2 barszcz 3
Uwielbiam orzeźwiającą botwinkę, serwowaną chłodną i z dodatkiem maślanki. Proste, pyszne a przy okazji i zdrowe. W takim czasie niewiele mi trzeba do szczęścia. Jedyne co, to pęczek botwinki (z liśćmi oczywiście!) i widok samej siebie z pełną buzią. Smakuje genialnie z ugotowanym jajkiem- ja niestety zapomniałam o dodaniu go na zdjęciu : ).
Botwinka:

• 1 spory pęczek botwinki, łącznie z liśćmi i łodyżkami
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• 5 plastrów wędzonego chudego boczku/ na bogato: panchetta albo szynka parmeńska
• 250 ml maślanki
• 2-3 konkretne łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 1 łyżka oleju słonecznikowego
• Świeży koper do posypania
• Sól, pieprz
• Woda do gotowania, ok. 2 l

Można zamienić 500ml wody na bulion
Dokładnie myjemy botwinkę, krojąc buraczki w plastry i drobno siekając liście i łodyżki buraczane. Wkładamy do wody, dodajemy trochę soli i pieprzu i gotujemy do miękkości. Następnie siekamy czosnek i cebulkę, podsmażamy na oleju, aby nabrał aromatu. Przekładamy do gotujących się buraczków, od czasu do czasu sprawdzając, czy buraczki się ugotowały. Solimy (w moim przypadku było to sporo soli). Po ugotowaniu i ostudzeniu, dodajemy maślankę i śmietanę oraz wsypujemy świeży koper. Zupa świetnie orzeźwia w czasie upałów i jest bardzo lekka. Serwujemy z jajkiem. Smacznego
!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s