Meatballs, penne and creamy rosemary sauce

Rosemary is absolutely wonderful. It suits meat, veggies, sauces… Sometimes I even spinkle my tomato sandwich with finely chopped fresh rosemary. Heavens. Today I’m going to show you very delicious, simple and elegant dish. Because I’m a huge easthete, I am doing my best not only for taste, but for the presentation on equal terms. I used penne but with spaghetti it’ll look even nicer. When you serve rosemary pasta with a beautifully red, ripe tomato chunks, you will find great relish on the plate. As you can see in the picture, rosemary sauce is quite loose – but as I was told in Italy (more than once), a geinuine, Italian sauce musn’t be sticky and heavy. It should be liquidy and light (simply flow down). Portion for 2.

For meatballs I used pork mince meat, about 150 g. It seems small amount but you will form plenty of meatballs later. If you prefer more- feel free to do so! Personally I found it a little bit heavy for summer, but it’s up to you. I added 1 heaped teaspoon of ordinary mustard, a pinch of salt and pepper and 1 nice tablespoon of wholegrain flour (for adding egg we should have had at least 400-500g mince meat to get proper texture so I skipped one and added flour). It’s my base for almost every kind of meatball – I usually modify spices. This time I also added a teaspoon of chopped rosemary, and 1 tablespoon of soft butter. Mix everything together and form thumb-size balls. Fry on the hot pan and set aside.

Rosemary sauce:

• 1 glass of milk (you can also use single cream if you like- it’ll be very creamy, you can skip flour later)
• 3 tablespoons of finely chopped fresh rosemary (about 3-4 strigs)
• 1 spring onion (whole one! White and green part)
• 4-5 cloves of garlic
• 1 tablespoon of wholegrain flour (you can use white)
• 2 tablespoons of sunflower oil (more delicate than olive oil)
• Seal salt, freshly ground pepper

Put oil into the pan. Chop garlic and spring onion. Fry for about 2-3 mins. Add rosemary and stir, approx. 1 minute. Meanwhile combine milk with flour and mix everything together, stirring time to time (about 10 mins.) Add meatballs and leave on the very small gas. Let it bubble for a while. Cook pasta (al dente is essential -it’s also better for our stomach and digestion) in salty water. It usually tooks about 8 mins for ‘al dente’. Drain, put into the sauce, and stir gently. Serve with ripe sliced tomato, cause it’s refreshing and suits perfectly to the meat and rosemary combination. Rocks for me! Enjoy.

Meatballs z rozmarynem 2
Rozmaryn jest cudowną rośliną. Pasuje do mięs, warzyw, sosów… Lubię go tak bardzo, że często zdarza mi się posypywać nim zwykłą kanapkę z pomidorem. Boskie. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne, proste i eleganckie danie. Jestem estetką, więc przywiązuję dużą wagę nie tylko do smaku, ale też prezentacji. Użyłam tym razem penne, ale z makaronem spaghetti będzie wyglądać jeszcze okazalej. Serwując tą pastę ze świeżym, dojrzałym pomidorem, znajdziesz na talerzu prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Jak widać na zdjęciu, sos jest dość luźny – a to dlatego, że powiedziano mi kilka razy we Włoszech, że prawdziwy, włoski sos nie powinien być ciężki i klejący. Powinien być lekki, delikatny i w zasadzie lekko spływać po makaronie (nie dotyczy to mięsnego bolognese).

Do klopsików użyłam ok. 150 g mielonego mięsa od szynki. Wydaje się to bardzo małą ilością, ale bez obaw- później udaje się z tego uformować naprawdę sporo klopsików wielkości kciuka. Jeśli lubicie więcej- proszę bardzo, ja natomiast osobiście preferuję w lecie mniejszą ilość mięsa. Do mięsa dodajemy łyżeczkę zwykłej musztardy, szczyptę soli, pieprz. Dodajemy też łyżkę mąki pszennej pełnoziarnistej. Omijamy jajko, gdyż jest to zbyt mała ilość mięsa (potrzebowalibyśmy co najmniej 400-500g, by konsystencja była odpowiednia do formowania kulek). Jest to moja baza do klopsików, kombinuję natomiast z przyprawami. Tym razem dodałam także 1 łyżkę miękkiego masła i posiekany rozmaryn – 1 łyżkę. Mieszamy, formujemy kulki wielkości kciuka (im mniejsze, tym ładniejsze i łatwiejsze w podawaniu). Jeśli masa jest zbyt miękka, dodajmy więcej mąki. Smażymy kulki na odrobinie oleju, odstawiamy.

Sos rozmarynowy:
• 1 szklanka mleka (albo śmietany, sos będzie bardziej kremowy – opuszczamy później mąkę)
• 3 łyżki świeżego rozmarynu
• 1 młoda cebulka wraz ze szczypiorem
• 4-5 ząbków czosnku
• 1 łyżka mąki pszennej (używam pełnoziarnistej)
• 2 łyżki oleju
• Sól, świeżo zmielony pieprz

Rozgrzewamy olej, siekamy czosnek i cebulkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 2-3 minut. Dodajemy rozmaryn i podsmażamy ok.1 min. W międzyczasie mieszamy mleko i mąkę. Wlewamy na patelnię, zostawiamy na około 10 minut, wrzucamy klopsiki, i zostawiamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ugotowamy al dente makaron (zazwyczaj gotuje się go w ten sposób ok. 8 min.- jest to zdrowsze dla naszego żołądka, zachęcam do takiego gotowania pasty) wrzucamy, mieszamy i od razu podajemy. Najlepiej z plastrami świeżego pomidora. Dla mnie wymiata! Smacznego.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s