Millet groats salad – perfect for the summer

It’s been a gorgeus, sunny day so I didn’t want to spend too much time in the kitchen – but obviously I didin’t want to eat any junk food either. I looked, thought and here it is: lovely millet groats salad, with refreshing cucumber, crunchy seeds and rocket salad. Everything with my favourite sesame oil and soft mozzarella cheese. Simple, superfast and finally with millet groats as a Star. I adore millet groats and thankfully to my Mom (again!) it’s an ingredient which I always keep in my kitchen. Gluten-free, FULL of vitamins. You can serve it sweet, with cinammon, honey and dried fruits. Perfect for a breakfast, for a kid’s treat – it’s you who decide. It has been one of richest food for years consider as a treatment for many gastrointestinal diseases. But anyway – it’s delicious and that’s what counts! Portion for 2 (as always).

  • Nice bunch of rocket salad
  • 1/2 fresh cucumber
  • 1 mozzarella cheese, soft
  • 1/2 cup of pumpkin seeds, sunflower seeds, any you like – even dried apricot or prunes!
  • 1 cup of cooked millet groats
  • sesame oil
  • sea salt, freshly ground pepper

Cook millet groats in 1:2 proportion, seasoned with salt and use boiling water for faster preparation. Boil for about 12-13 mins.  Do not overcook, be careful. Use exactly a double amount of water, so you won’t need to pour any off. It that proportions it should absorb water perfectly. After that time turn the gas off and leave for  a while – any left water will absorb.  Meanwhile slice cucumber, roast a little bit seeds to give lovely flavour and crispiness (obligatory on the dry pan, they won’t burnt – but watch out, and mix every 30 sec. We need it a bit gold). Slice mozzarella or simply rip it with your hands (I made curls for presentation) and season a little bit of black pepper and salt before adding. Gently mix everything together, season with salt and pepper to taste. Pour a little bit of a sesame oil. It’s crunchy, refreshing, nutty. Perfect for elegant, simple supperfor 2, with nice white wine. Enjoy!

Rukola sałatka 2  Rukola sałatka 1
Dzień jest tak piękny, że nie chciałam marnować go na zbyt pracochłonne gotowanie; jednocześnie byle-co na talerzu nie wchodziło w rachubę. Zrobiłam rozpoznanie po szafkach i oto ona: sałatka z kaszą jaglaną, z dodatkiem orzeźwiającego ogórka, chrupiących ziaren i rukoli. Wszystko skropione moim faworytem wśród olejów – olejem sezamowym, z dodatkiem mozzarelli. Proste, szybkie i w końcu z kaszą jaglaną w roli głównej. Dzięki nawykom żywieniowym mojej Mamy (znowu!), uwielbiam kaszę jaglaną, odkąd pamiętam – zawsze mam ją w szafce. Bezglutenowa, wysokowartościowa, możesz podawać ją także na słodko, z cynamonem, miodem i suszonymi owocami. Świetna na śniadanie czy jako przysmak dla dzieci – opcji jest ogrom. Jest to jeden z najbardziej wartościowych składników, od dawna uważa się kaszę jaglaną jako remedium na wiele dolegliwości przewodu pokarmowego. Jest to kasza, która po prostu leczy. Tak czy siak – jest pyszna i to liczy się nie mniej! Porcja dla 2 osób (jak to zwykle u mnie).

  • Porządna porcja rukoli
  • ½ świeżego ogórka
  • 1 kula mozzarelli ( w temp. pokojowej)
  • ½ filiżanki ulubionych nasion, orzechów (dynia, słonecznik, orzechy włoskie, a nawet suszona śliwka czy morele)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (sypkiej!)
  • Olej sezamowy
  • Sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dobrze ugotowana kasza jaglana powinna być miękka, ale sypka. Nie jest to trudne, ale trzeba trzymać się proporcji. Kaszę gotujemy w wodzie (ja zawsze używam wrzątku – to sprawia, że kasze są sypkie) w proporcji 1:2 (kasza do wody). Jest to proporcja idealna do wszystkich kasz, ryżu, kuskusu, etc. Zalaną wrzątkiem kaszę gotujemy na małym ogniu przez 12-13 minut. Po tym czasie wyłącz gas, kasza wchłonie nadmiar wody. Użycie dokładnie podwójnej ilości wody w stosunku do jaglanki uchroni nas przed jej odlewaniem i rozgotowaniem kaszy. W międzyczasie pokrój w plastry ogórka, podpraż na suchej patelni nasiona – to doda im smaku i chrupkości. Prażymy, ciągle potrząsając patelnią, do lekko złotego koloru. Mozzarellę najlepiej podrzeć w dłoniach, lekko posypując solą i pieprzem. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki ze sobą, skrop olejem sezamowym, dodaj soli i pieprzu do smaku. Sałatka jest chrupiące, orzechowa, orzeźwiająca. Świetna jako prosta, ale elegancka kolacja dla 2, z dobrym białym winem. Smacznego!

4 thoughts on “Millet groats salad – perfect for the summer

Leave a comment