Buckwheat’s time!

Simple, fast, super delicious, absolutely elegant. Do you need anything else to feel the purest joy? It’s only a few ingredients and approximately 30 mins to make your day better. You can serve it to your family or friends, e.g. with meat (long coocked, juicy pork is perfect, chicken breast would be to dry in my opinion… ). I promise they will be delighted! I love buckwheat and I feel this food is totally underestimated. That’s a shame! Buckwheat is super healthy and has got lots of culinary potential. It’s also cheap ( in Poland at least…) but when you confect it in my way – It’ll become very posh (especially by adding a sliced mozzarella). And I can bet everybody who try buckwheat with thyme and chilli courgette’s – will come back for more.  I’m pretty sure about that!

  • 100 g of unroasted buckwheat
  • 1/2 (half) courgette (the more the better! just add more oil when frying)
  • 1 tomato
  • fresh thyme, a few springs – the more the better ( about 3-4 tablespoons) and few for decoration
  • 4-5 cloves of garlic
  • 1/2 teaspoon of chilli pieces
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 tablespoon of butter
  • sea salt, pepper freshly grounded

Cook buckwheat, add a little bit of sea salt (1:2 which is water : buckwheat proportion). Use boiling water, it’ll take no longer than 13-15 mins, it is very significant not to overcook. When it’s cooked and still left too much water,  pure it off. Meanwhile, slice courgette, season with salt and a bit of pepper. Wait a bit, It’ll become more tender which is what we need. Put oil into the pan (large one preffered) and fry chopped garlic. When courgette become soft, add it with chilli pieces and chopped thyme into the pan and fry for about 10 minutes. We need a slice shape so please be careful and don’t overcook. Add cooked buckwheat and leave for 1-2 minutes.  Turn the gas off and finally add tablespoon of butter. Stir gently. Texture should be granular, not mushy. Add quarters of tomatoes at the end. Decorate with left thyme strings. That’s pretty much it. As I wrote you can serve it with slices of mozzarella, added just before serving. Enjoy! I did – by eating right from the pan : ) Marvellous…

Kasza z cukinią i chilli 2 Pęczak 4
Proste, pyszne, bardzo eleganckie… Potrzeba coś więcej do szczęścia? Wystarczy kilka składników i około 30 minut, by dzień nabrał kolorów. Możesz podać to zarówno przyjaciołom jak i Rodzinie, jeśli lubią ciekawe smaki – będą zachwyceni. Uwielbiam kaszę gryczaną i uważam, że jest bardzo niedoceniana. Wielka szkoda! Jest jedną z najzdrowszych kasz i ma niezwykły potencjał kulinarny. Jest także stosunkowo tania (polecam szukać na wagę. Ja swoją znalazłam na Zieleniaku, na stoisku z wielkimi workami kasz, zbóż, ziaren… Jest zwykle o połowę tańsza – na 1 kg- niż paczkowana w sklepie). Przyrządzona w proponowany przeze mnie sposób, z np. plastrami mozzarelli może stać się eleganckim daniem, które bez kompleksów można zaserwować gościom (do jakiegoś mięsiwa). Jestem pewna, że poproszą o dokładkę.

  • 100g nieprażonej kaszy gryczanej
  • ½ cukinii (im więcej, tym lepiej, po prostu należy dodać odrobinę więcej oleju przy smażeniu)
  • 1 dojrzały pomidor
  • Świeży tymianek (może być suszony) 3-4 łyżki posiekane i kilka gałązek do dekoracji
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • Sól (używam morskiej), świeżo zmielony pieprz

Ugotuj kaszę w proporcji 1:2 z osoloną wodą. Ważne by była sypka, absolutnie nie wolno jej rozgotować, nadmiar wody należy odlać. Gotowanie to zwykle 13-15 minut, najlepiej sprawdzać. W międzyczasie pokroić w cienkie plastry cukinię, lekko ją posolić, aby zmiękła i puściła sok. Posiekać czosnek, przesmażyć go chwilę na oleju, następnie dodać chilli, cukinię i tymianek. Smażyć ok. 10 minut, czasem dłużej, aby cukinia była delikatna, ale wciąż miała swój kształt. Można dodać 2-3 łyżki wody, by szybciej zmiękła. Na patelnię dodać ugotowaną kaszę, przemieszać z warzywami. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, raczej solidną. Konsystencja powinna być sypka. Przed podaniem dodać pokrojony w cząstki pomidora, listki tymianku. Można serwować z serem mozzarella, dodanym przed samym podaniem. Mi posmakowało tak bardzo, że wyjadałam prosto z patelni. Cudne…

Advertisements

3 thoughts on “Buckwheat’s time!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s